Април 2012

Семестърът ми във Фрайбург свърши във втората половина на Февруари. В следващият месец и половина бях изцяло зает от писането на две работи по политология. Чак към първата седмица на Април най-после се бях освободил и вечерта 07 Април на бързо начертах маршрута на следващото пътуване.

В началото идеята беше да пътувам директно за Берлин и да прекарам там една седмица. След това трябваше да започна да се спускам бавно на юг към Фрайбург, като спирам в различните градове. По стечение на обстоятелствата обаче, се наложи да направя малка промяна в плана. Така се получи обратното – Берлин стана финалната дестинация; тръгвайки от Фрайбург минах през Франкфурт, Кессел, Гьотинген, Гота, Ерфурт, Веймар, Йена, Карлови Вари, Лайпциг, Зеелов и накрая Берлин. Ето някой от основните ми впечатления.

08. 04. Неделя

Фрайбург – Франкфурт

Около 10 сутринта потеглих от Фрайбург към Фракнфурт. Времето беше хубаво, свежо и слънчево. Без да бързам, с няколко спирания по път, към 12.30 вече бях във Франкфурт. Наближавайки града, моментално се набива на очи бизнес центъра със своите небостъргачи. Усещането е малко като в Американски град, само че с немска чистота и подреденост. В самият център, почти в подножието на тези небостъргачи, се намира и квартала на червените фенери на Франкфурт, който се състои от няколко улички – там беше моят хостел (Five Element Hostel). Имайки в предвид квартала, публиката не ме учуди особено; а и постоянното полицейско присъствие като, че ли компенсира за съмнителните физиономии.

Излизайки на площада на старата опера тръгнах на дясно и стигнах на просторния Гьотеплатц, който прераства в площад Росмаркт. Точно тук, „Am Roßmarkt се е намирала къщата на търговеца и колекционер на картини Йохан Гогел, в чието семейство е преподавал Хегел (1797г.).

На буквално 100 метра от Росмаркт се намира и семейната къща-музей Гьоте в която се е родил Йохан Волфганг. Почти изцяло разрушена през 1944, къщата е реставрирана в периода 1947-1951г. Разходка из стаите минава през семейната библиотека, съдържаща множество автентични томове, а също така и бюро, което се счита за оригинала на автора на Фауст. Към къщата-музей принадлежи и галерия, в която се намира бюрото на Хердер, а също така и не безизвестната картина на Х. Фюзели „Кошмарът”.

Разходката ми продължи към старият град – живописният площад Ромерберг, до крайбрежието на Мейн. Пресичакйи пешеходния мост, на южният бряг на реката (Заксенхаузен) се намират множество музеи. Също така се открива и живописна гледка към финансовият център на Франкфурт. В старата част на Заксенхаузен има няколко улички осеяни с ресторанти и барове.

На връщане към хостела ми минах пред сградата на Европейската банка. Площта пред сградата е разкрасена от импровизиран лагер на т.нар. “occupy” движение, разни плакати, лозунги и други средства за изразяване на гражданско недоволсво, сглобени предимно с подръчни материали.

На другия ден към 9 сутринта потеглих за Гьотинген.

09. 04. Понеделник

Франкфурт – Кессел – Гьотинген

Понеделник, 9 Април след Великден се падна почивен ден. Рано сутринта потеглих за Гьотинген. Времето беше мрачно, валя дъжд цял ден. Разстоянието между Франкфурт и Гьотинген е около 230км и тъй като разполагах с достатъчно време, реших да спра в Кассел. Един от малкото интересни факти, които научих за града е, че през 1807 година става столица на Вестфалското кралство начело с най-малкият от братята Бонапарт, Жером.

В Гьотинген пристигнах към обяд. Градчето е известно с университетската си традиция. Така в центъра на града срещу кметството се намира фонтана Gänseliesel изобразяващ момиче с кошница цветя. По традиция студентите защитили докторската си дисертация целуват момичето по бузата.

Вероятно заради мрачното време, дъжда, празните улици и затворените магазини и кафета града ми се стори малко скучен. Въпреки това, пощаден от съюзническите бомбандировки, Гьотинген има излъчване и си заслужава да бъде посетен… но най-добре е това да стане лятото.

10. 04. Вторник

Гьотинген – Гота – Ерфурт – Веймар

От Гьотинген потеглих за Ерфурт. Тъй като разстоянието не беше голямо, а и времето беше слънчево, първата ми спирка в ГДР стана Гота – малко градче, бивша столица на херцогството Саксония-Гота, също така и дом на династията Сакс-Кобург-Гота.

Следващата ми спирка беше Ерфурт. През 1808 година тук се провежда известната Ерфуртска конференция между Наполеон и Александър I. Наполеон отсяда в резиденцията Петербург на хълма над централният площад където се и провежда самата конференция. Там императорът на французите споделя своята критика върху страданията на Вертер с неговият автор, Гьоте. В центъра на града, не далеч от Krämerbrücke се намира Кайзерсаал, в който в двете седмици на Ерфуртската конференция се провеждат множеството представления и балове. Улиците на Ерфурт са привлекателни, а през старата част на града тече река Гера, създаваща романтична атмосфера.

Приблизително по средата между Ерфурт и Веймар, точно след селцето Мьонхенхолцхаузен, от лявата страна на пътя B7 се намира мястото на което Наполеон и Александър се разделят.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: